SINAVLARDA BAŞARILI OLMA VE VERİMLİ DERS ÇALIŞMA YOLLARI

SINAVLARDA BAŞARILI OLMA VE VERİMLİ DERS ÇALIŞMA YOLLARI

Ders Nasıl Çalışılır?

Hayat sınavlarla dolu. Özellikle de öğrenciler için sınavların ağırlığı arttığı zaman da akla gelen en önemli soru ders nasıl çalışılır sorusudur. Öğrencilerin hayallerine bir adım daha yaklaşmalarını sağlayacak olan sınavlar, dikkatli bir şekilde çalışılmadığı ve önemsenmediği takdirde hayallerine yaklaştırmak yerine uzaklaştırabiliyor. Bunun için, eğitim senelerini verimli geçirmek çok önemli bir kriter. Ancak neredeyse tüm öğrencilerin ortak bir sorusu var. Verimli ders çalışma teknikleri nelerdir? diye çok merak ediyorsunuz.

16.05.2023 350

Ders Nasıl Çalışılır?

Hayat sınavlarla dolu. Özellikle de öğrenciler için sınavların ağırlığı arttığı zaman da akla gelen en önemli soru ders nasıl çalışılır sorusudur. Öğrencilerin hayallerine bir adım daha yaklaşmalarını sağlayacak olan sınavlar, dikkatli bir şekilde çalışılmadığı ve önemsenmediği takdirde hayallerine yaklaştırmak yerine uzaklaştırabiliyor. Bunun için, eğitim senelerini verimli geçirmek çok önemli bir kriter. Ancak neredeyse tüm öğrencilerin ortak bir sorusu var. Verimli ders çalışma teknikleri nelerdir? diye çok merak ediyorsunuz.

Pek çok öğrenci, dönem konularını gördüğü andan itibaren düzenli bir şekilde ders çalışmaya karar verir. Ancak, yalnızca çok az bir kısım bunu alışkanlık haline getirebilir. Ders nasıl çalışılır? sorusunu durmaksızın kendine soran öğrenciler için Best Matematiğin tecrübeli öğretmenleri olarak bir yol göstermeye karar verdik.

Öncelikle şunu bilmelisiniz ki en önemli kriter düzen. Yoksa bunca dersin içinden çıkmak mümkün değil. Öğrenim hayatı boyunca pek çok dersin karşınıza geliyor olması size nasıl ders çalışmalıyım kaygısını yaşatıyor olabilir. Tüm dersleri bir planlama içerisinde ele alarak bu kaygıdan kolay bir şekilde kurtulabilirsiniz. Önceliğiniz, ders çalıştığınız zamanı en verimli şekilde değerlendirmek olmalı. Okul derslerinizle paralel bir şekilde ders çalışma programı yapmalısınız. Bunca dersi nasıl bitirebilirim, nasıl ders çalışmalıyım diyorsanız her dersi ve konuyu aynı gün içerisinde çalışmak zorunda olmadığınıza da kendinize empoze etmelisiniz. Her gün için belli dersler belirleyerek çalışmak, verimli bir çalışma için en uygun başlangıç olacaktır. Ders çalıştığınız ortamın odaklanmanıza elverişli bir ortam olması da işinizi kolaylaştıracaktır.

Son yıllarda yeni nesil soruların da sınavlarda yer almasıyla , sınavlara daha sıkı çalışmak şart olmuştur. Yeni nesil sorularda var olabilmek ve başarılı olabilmek için derse nasıl çalışılması gerektiğini çok iyi bilmelisiniz.

 

Nasıl Ders Çalışmalıyım?

Ders çalışmak isteyen ama bir türlü dikkatini veremeyen öğrencilerin en sık sorduğu soru nasıl ders çalışmalıyım? sorusu oluyor. Pek çok öğrenci, ne kadar isterse istesin bir türlü dikkatini verip ders çalışamamaktan, kendini zorlasa dahi bu seferde verim alamamaktan yakınıyor. Ancak her işin bir püf noktası olduğu gibi ders çalışmanın da püf noktaları bulunuyor. Bunları bildiğiniz sürece verimli ders çalışma saatleri geçirebilirsiniz. İşte ders çalışmanın püf noktaları!

 

Verimli Ders Çalışma Teknikleri

Verimli ders çalışma tekniklerini uygulayan öğrenciler, performanslarında belirgin bir artış olacağını en kısa zamanda gözlemleyeceklerdir. O halde siz de hemen başlamalısınız.

·         Ders çalışmaktan verim almak istiyorsanız ilk olarak kendinize sizi tatmin edecek bir hedef Nasıl ki yapacağımız işlerde hedefimiz bizi cezbediyor ve daha istekli şekilde hareket etmeye teşvik ediyorsa, ders çalışmanın kuralı da cezbedici bir hedef belirlemek. Örneğin üniversite sınavına hazırlanıyorsanız, hayallerinizdeki üniversiteyi hedef olarak seçip ona odaklanarak çalışabilirsiniz. Üniversite öğrencisiyseniz, bütlere kalmadan finallerden sonra ailenize bir an önce kavuşmayı hedef olarak seçebilirsiniz. Bu örnekleri kendinize göre değiştirip, hedefinizi seçebilirsiniz.

·         Doğru zaman, odaklanmayı kolaylaştırır! Gün içerisinde ne zaman daha sakin kaldığınızı düşünerek ders çalışmayı o zaman dilimine yerleştirmelisiniz. Örneğin, evinizde gürültü olacağını bildiğiniz saatlerde ders çalışmak isterseniz çıkan gürültüden etkilenmek sizi olumsuz yönde etkileyecektir. Ya da, geceleri ders çalışırken bir yandan ağır basan bir uykuyla mücadele edecekseniz, gündüz saatlerinde çalışmayı tercih edebilirsiniz. Bu nedenle ilk etapta kendiniz için en doğru zamanı seçin. Bunun için yaşadığınız ortamı aile bireylerinizi ya da ev arkadaşlarınızı göz önünde bulundurarak doğru tercihi yapabilirsiniz.

·         Kolay derslerden başlamak en başlarda daha cazip gibi gözükse de, ilk etapta zorlandığınız derslerden başlamak her zaman için daha bir seçenektir. Çünkü uygun koşulları sağlayıp ders çalışmaya başladığınız ilk saat konsantrasyonunuzun en yüksek olacağı saattir. Bunu göz önünde bulundurarak zorlandığınız derslerden başlarsanız, odağınızı tamamen dersinize verebilirsiniz.

·         Ders sıralaması, bunalmamanız ve verimli bir şekilde çalışmaya devam edebilmeniz açısından oldukça önemlidir. Sürekli sayısal ya da sözel dersleri arka arkaya çalışmak sizi kısa sürede bunaltabilir. Bu nedenle çalışırken sırası ile bir sözel bir sayısal derse çalışmak sizi zihnen rahatlatacağı için daha verimli çalışmanızı sağlayacaktır.

 

·         Durmadan çalışmak diye bir kavram aslında yok. Ders çalışmaya başladığında kısa molalar vererek kendinizi dinlendirmeniz daha verimli bir çalışma gerçekleştirmenizi sağlayacaktır. Uzmanlar tarafından önerilen düzen 45 dk ders çalışmaya 15 dk moladır. 45 dakikadan sonra hem odaklanmanız yavaşlar hem de dersten aldığınız verim düşmeye başlar. Burada dikkat edilmesi gereken en önemli konu ise bu molayı nasıl değerlendirdiğinizdir. Molalarda telefon ve bilgisayardan uzak durmanız gerekir. Aksi takdirde molayı bitirip derse geri dönseniz bile yeteri kadar odaklanamayabilirsiniz.

·         Ders çalışma programınızı düzenlerken, çalıştığınız dersleri de unutmamak adına kısa tekrar çalışmalarını programınıza ekleyerek kendi işinizi kolaylaştırabilirsiniz. Bu sayede hem konuları daha kolay pekiştirirsiniz hem de çalıştığınız konuları ezberlemek yerine öğrenmeyi tercih etmiş olursunuz. Unutmayın ki ezber kolay unutulur ancak öğrenilen bir şeyi unutmak çok zordur.

·         Matematikte başarılı olmanın yolları da , az da olsa sürekli çalışmaktan ve bol bol test çözmekten geçmektedir.

Nasıl ders çalışmalıyım? sorusunu sık sık kendine soranlardansanız Best Matematiğin tecrübeli öğretmenleri ve öğrenci koçları tarafından hazırlanan bu tavsiyeleri mutlaka çalışma saatlerinizde uygulamalısınız. Bunlara ek olarak her sorunu tek başınıza çözemeyeceğinizi de bilmeniz gerekiyor. Bazı dersler için uzman desteğine ihtiyaç duymanız gayet normal. Okulda ya da dershanede dinlemiş olmanıza rağmen içinden çıkamadığınız, bir türlü anlamadığınız konular olması her öğrencinin başına geldiği gibi sizin de başınıza gelebilir. Böyle bir durumda alanında uzman bir öğretmenden destek alarak o konuyu çok daha kısa bir sürede öğrenebilirsiniz.

 

En Verimli Ders Çalışma Saatleri

Verimli bir ders çalışma deneyimi yaşamak için gereken en önemli faktörlerden biri de zaman yönetimidir. Günün her saati ders çalışmaya uygun olmamakla birlikte, yapılan bilimsel çalışmalar bazı saatlerin ders çalışmak için diğerlerine göre çok daha verimli olduğunu kanıtlamıştır. Ancak tabii ki herkesin bünyesi farklı olduğu için, en verimli ders çalışma saatleri hangileridir diye sorarken, bu soruyu kendi açınızdan da detaylı bir şekilde düşünmelisiniz. Şu sorular, kendiniz için en verimli çalışma saatlerini bulmanıza yardımcı olacaktır:

·         Hangi saat aralığında ders çalıştığımda daha kolay anladığımı hissediyorum?

·         Hangi saatlerde ders çalışmak beni zorluyor?

·         Verimli ders çalışma saatleri nelerdir?

Ders çalışmadan verim alabilmek için, anlamanın en kolay olduğu zaman dilimlerinde çalışmaya özen göstermek gerekir. Bu nedenle en verimli ders çalışma saatleri için başkasını örnek almaktansa, kendiniz için en iyi ders çalışma saatini seçerek daha büyük bir verim elde edebilirsiniz.

Yapılan bilimsel araştırmalar ise ders çalışmak için en iyi saatlerin sabah saatleri olduğunu gösteriyor.  Sabah saatleri, pek çok insan için en verimli ders çalışma saatleridir. Uykudan yeni uyanıldığı için beyin dinlenmiş olur ve kişi tekrar bir uyku hali içerisinde hissetmez.  Dikkatlerin daha açık olduğu sabah saatleri için yapılan araştırmalar gösteriyor ki, bu saatlerde uyanıklığı pekiştiren kortizon gibi hormonlarda salgılandığı için algılar daha açık olacak ve ders çalışmak çok daha verimli geçecektir. Hatta her sabah 7 ile 11 arasında ders çalışıyor olmak sınav kazanma konusunda oldukça etkilidir.

Sabah saatleri dışında verimli ders çalışma saatleri yok mu diyorsanız elbette ki var.  Saat 16.00 ila 18.00 arası zihnin canlılığının en üst seviyelerde olduğu saatlerdir. Bu saatlerde ders çalışmak da oldukça etkili olacaktır.

Düzenli ders çalışmak kadar, doğru zamanda ders çalışmak da önemlidir. Bu nedenle ders çalışacağınız saatleri en çok verim alınabilecek ve algılarınızın açık olduğu saatler arasından seçerseniz siz de verimli bir ders çalışma süreci yaşayabilirsiniz.

 

Ders Çalışmaya Başlayamıyorum

Sınavlara hazırlanan pek çok öğrenciden duyulan ortak bir şikâyet vardır. Çok istiyorum ama bir türlü ders çalışmaya başlayamıyorum. Ne yapmalıyım? Aslında bu sorun pek çok öğrencide karşılaşılan bir sorun. Temelinde yatan nedenler mevcut. Bu nedenler çözüldüğü zaman, öğrencideki ders çalışmaya başlayamıyorum algısı da ortadan kalkacaktır. İşte, ders çalışmaya başlayamamanın altında yatan nedenler!

·         Ders çalışmaya başlayamama durumunun altında yatan en büyük nedenlerden bir tanesi öğrencide hedef olmamasıdır. Hedefini belirlememiş olan öğrenciler tam ders çalışmaya başlayacakları esnada kendilerini “neden şimdi ders çalışmalıyım ki?” diye sorgulamaya başlarlar.

·         Geleceği hakkında endişe duyan öğrencilerde ders çalışmaya bir türlü başlayamama hali görülür. Öğrenci, sürekli kaygı hali içerisinde olacağı için bu düşüncelerden kurtulup bir türlü dersin başına oturamaz.

·         Odaklanamama ve dikkat dağınıklığı da ders çalışmaya başlayamama nedenlerinden biridir. Tam ders çalışmaya başlayacağı sırada dikkati dağılan öğrenciler bir türlü ders çalışmaya başlayamazlar.

·         Çalışmaya uygun bir ortam oluşturamama da öğrencilerde ders çalışmaya başlayamama durumunu tetikleyen bir başka unsurdur. Verimli bir ders çalışma için en önemli faktör ders çalışmaya elverişli bir ortamdır. Öğrenci tam ders çalışacakken ortaya çıkan sesler ve gürültüler, onu ders çalışmaktan uzaklaştırabilir ya da hiç başlayamamasına sebep olabilir.

Bu faktörler, ders çalışmaya başlayamama durumunu tetikleyen faktörlerdir. Ders çalışmaya başlayabilmek için önce tüm bu faktörlerin yaşanmadığından emin olmak gerekir.

Ders Çalışma İsteksizliği Nasıl Giderilir?

Öğrencilik yılları, odaklanmanın ve motivasyonun en zor olduğu yıllardır. Bu eksikliklere bağlı olarak da pek çok öğrenci de ders çalışma isteksizliği oluşabilir. Ancak bu durumu kırmak oldukça kolaydır. Peki, ders çalışma isteksizliği nasıl giderilir? buyurun birlikte inceleyelim:

·         Ders çalışma isteksizliğinin en büyük kaynağı öğrencinin bunu bir kere erteleyebildiğini görmesinden kaynaklanır. Ders çalışması gereken zamanda bunu bir kere ertelemiş olan öğrenci, her zaman yapabileceği hissine kapılır ve ders çalışma zamanı gelince kendine mutlaka daha eğlenceli bir aktivite bulur. Bu nedenle, ders çalışmaya karar verip iradeli davranıp karar verdiğiniz anda dersin başına oturmanız gerekiyor.

·         Motive olmak için sebeplerinizi göz önünde bulundurun: Bu yalnızca ders çalışmak için değil yapacağınız her eylemde geçerli bir kuraldır. Eğer motive olmak için sağlam bir nedeniniz yoksa ders çalışma isteksizliği nasıl giderilir? sorusunun cevabı her zaman havada kalacaktır. Kendinize neden ders çalışmalıyım diye sormalısınız. Hedefiniz üniversite sınavı mı, KPSS mi, ya da diğer sınavlar mı bunu gözden geçirmelisiniz. Diyelim ki üniversite için hazırlık yapıyorsunuz. Kendinizi üniversite kazanmış ve hayallerinizde ki okula giderken hayal edin. Bu hayale ulaştığınızı düşünmek, motivasyon eksikliğinizi giderecektir.

·         Planlı hareket edin: Ders çalışma isteksizliği görülen pek çok öğrenci, plansız hareket ederek tüm derslerin altından kalkamayacağını hissettiği için pes ediyor. Derslerin çok olması gözünüzü korkutmasın. Planlı hareket edip her günü belli derslere ayırarak çalışırsanız tüm konuları halledeceğinize inanın.

Ders Çalışma Ortamı Nasıl Olmalıdır?

Her şeyin bir püf noktası olduğu gibi, ders çalışmanın da elbette ki püf noktaları var. Bunların başında ise ders çalışmaya uygun bir ortam oluşturmak geliyor. Ders çalışırken dikkatinizin dağılmayacağı bir ortam oluşturarak, kesintisiz bir şekilde ders çalışabilirsiniz. Peki, ders çalışma ortamı nasıl olmalıdır?

·         Ders çalışacağınız alanda, özellikle masanızın baktığı duvarda dikkatinizi dağıtacak herhangi bir poster, afiş, tablo ya da fotoğraf bulunmamalı. Bunları odadan çıkartamıyorsanız, çalışma masanızı bu objeleri görmeyecek duvara doğru çevirmeyi deneyebilirsiniz.

·         Çalışılacak odanın duvarlarının rengi oldukça önemli bir faktör. Huzur veren bir renkte olursa sıkıldığınızı hissetmeden kesintisiz bir şekilde ders çalışmaya devam edebilirsiniz.

·         Ders çalışma sürenizde evinizde yaşayan diğer kişilerin girmeyeceğinden emin olduğunuz bir oda seçme Örneğin, yemek saati yaklaşırken mutfakta ders çalışmayı tercih ederseniz sürekli birileri çalıştığınız alana uğrayacağı için dikkatiniz çok hızlı bir şekilde dağılacaktır.

·         Camdan uzak bir çalışma masasında çalışırsanız, dikkatinizi dağıtacak dış unsurlardan uzaklaşmış olursunuz.

·         Rahat ve ergonomik bir sandalye – masa tercih etmelisiniz. Ders çalışma boyunca oturacağınız için eğer sandalyeniz ve masanız rahatsızsa dikkatiniz çok çabuk dağılabilir.

Eğer siz de ders çalışma ortamı nasıl olmalıdır diyorsanız, bu kriterlere uygun ders çalışma alanları oluşturabilirsiniz.  Bu ortamı sağladığınızda farkı göreceksiniz.

Çocuğum Ders Çalışmıyor

Anne ve babalardan en sık duyduğumuz cümlelerden biridir “çocuğum ders çalışmıyor” cümlesi. Sitem barındıran bu cümleyi siz de sık sık kuruyorsanız, Best Matematiğin tecrübeli öğretmenleri ve öğrenci koçları tarafından hazırlanan önerilerimizi uygulamanızı tavsiye ederiz.

·         Çocuğunuza uygulayacağınız ilk yöntem psikolojik direncini kırmak Karşınıza alın ve en fazla ne kadar ders çalışabileceğini sorun. Eğer bir saat derse, sen bir saat dedin ama ben senden başlangıç olarak günde yarım saat çalışmanı istiyorum deyin. Amacınızın ona zorla ders çalıştırmak değil, ders çalışma alışkanlığını yavaş yavaş ve onu sıkmadan yapmak olduğunu çocuğunuza mutlaka hissettirin.

·         Masasına bir çalar saat koyun ve belirlediğiniz bu yarım saatlik sürenin altına düşmemesi gerektiğini özellikle belirleyin. Hem onun tercih yapmasını sağlayın hem de bunu yaparken otokontrolü asla kaybetmeyin.

·         Çocuğunuz ders çalışmaya kendini kaptırdıysa ona belirlediği sürenin üstüne çıkabileceğini söyleyin. Bu durumda çocuklar kendilerini hedeflerine ulaşmış olarak hissederler ve başarının verdiği motivasyonla daha çok çalışmak isterler.

Eğer siz de çocuğum ders çalışmıyor diyorsanız, bu küçük taktiği düzenli bir şekilde uygulayarak çocuğunuzun ders çalışma alışkanlığı kazanmasını sağlayabilirsiniz. Çocuğunuz için ders çalışmayı keyifli bir hale getirmek için, ona ders çalıştığı süreler için küçük ödüller verebilirsiniz. Ders çalışırken odaklanmasını istiyorsanız çocuğunuz için güzel ve dikkat dağıtmayacak objelerden oluşan bir çalışma odası oluşturabilirsiniz.